GK Quiz on the Cultivation of Food Crops in India

Take the quiz consisting of GK Questions on the Cultivation of Food Grain Crops in India with an explanation for self-assessment of aspirants appearing in various competitive exams coming up in a few months.
Created On: Jul 28, 2021 04:00 IST
Modified On: Jul 27, 2021 19:58 IST
GK Questions and Answers on the Cultivation of Food Grain Crops in India
GK Questions and Answers on the Cultivation of Food Grain Crops in India

Indian economy is an agriculture based economy. India is dependent on its farmers which is why the farm laws have been such a matter of importance for all. Indian crops are to be  divided into four main categories namely Food Crops, Cash Crops,  Plantation Crops and Horticulture crops. Atake the GK Quiz below to know more about these.

1. How many crops are there based on seasons?

  1. 4
  2. 3
  3. 5
  4. 2

Ans. b

Explanation: The crops are divided into Rabi, Kharif and Zaid based on the season of sowing and harvesting.

2. What is India's global rank in cotton production?

  1. 1st
  2. 2nd
  3. 3rd
  4. 4th

Ans. a

Explanation: India is the largest cotton producer in the world.
3. How many months are required by sugarcane to mature?

  1. 6-12 months
  2. 1-2 months
  3. 10-15 months 
  4. More than 24 months

Ans. c

Explanation: In India harvesting of sugarcane is carried out at 10 to 18 months stage, depending upon the planting time and crop maturity.

4. The Rabi crops are sown in which months?

a. March-April

b. June-July

c. October-November

d. January-February

Ans. c

Explanation: The Rabi crops are sown around mid-November, after the monsoon rains are over, and harvesting begins in April/May. Hence, C is the correct option.

5. Which of the following is ‘Rabi Crops’?

a. Cotton

b. Maize

c. Arhar

d. Mustard

Ans. d

Explanation: The major Rabi crops in India are Wheat, Barley, Mustard, Sesame, Oats, Grams, Linseed, and Peas. Hence, D is the correct option.

6. Which state is the highest producer of wheat in India?

  1. UP
  2. MP
  3. West Bengal
  4. Punjab

Ans. b

Explanation: Madhya Pradesh is the highest wheat producer of the country in 2020 with 7 million tonnes of production this year. 

7. Which of the following is Kharif Crop?

a. Groundnut

b. Maize

c. Paddy

d. All of the above

Ans. d

Explanation: The Kharif crops include rice, maize, sorghum, pearl millet/bajra, finger millet/ragi (cereals), arhar (pulses), soybean, groundnut (oilseeds), and cotton.  Hence D is the correct option.

GK Questions and Answers on the Plantation Crops in India

8. Which one of the following sequences is correct in the context of the three largest wheat producing states in India?

a. Punjab, Madhya Pradesh, and Bihar 

b. Madhya Pradesh, Bihar, and Punjab

c.  Madhya Pradesh, Punjab, Bihar 

d. Punjab, Bihar, and Madhya Pradesh

Ans. c

Explanation: As per the Annual Report of the Ministry of Agriculture and Farmer Welfare - Madhya Pradesh, Punjab and Bihar are the top three largest producers of Wheat in India. Hence, C is the correct option.

9. The Kharif crops are sown in which months?

a. March-April

b. July-October

c. October-November

d. January-February

Ans. b

Explanation: The Indian cropping season is classified into two main seasons-(i) Kharif and (ii) Rabi based on the monsoon. The Kharif cropping season is from July –October during the south-west monsoon. Hence, B is the correct option.

10. Which of the following is not a Rabi Crop?

a. Carrot

b. Radish

c. Pea

d. Lady’s finger

Ans. d

Explanation: The Rabi crops include wheat, barley, oats (cereals), chickpea/gram (pulses), linseed, mustard (oilseeds),  peas, carrots, raddish etc. Lady’s finger is Kharif crop. Hence, D is the correct option.

GK Questions and Answers on the Organisations and Conventions related to Biodiversity

11. Consider the following

I. Wheat is sown in mid-October-mid-November and harvested in March.

II. Wheat grows well in a cool, moist climate and ripens in a warm, dry climate.

Which of the above statement (s) is/are correct about climatic conditions for Growing Wheat?

a. Only I

b. Only II

c. Both I and II

d. Neither I nor II

Ans. C

Explanation: Wheat is a Rabi crop. It is sown in mid-October-mid-November and harvested in March. It grows well in cool, moist climate and ripens in a warm, dry climate. The cool winters and the hot summers are conducive to a good crop. A cloudless sky having bright sunshine during ripening and harvesting periods will make better quality wheat. Winter rainfall is ideal. Hence, C is the correct option.

12. Which country is called the bread basket of the world?

  1. Ukraine
  2. Czech Republic
  3. China 
  4. India

Ans. a

Explanation: Ukraine is known as the bread basket of the world. 

13. Match the following

a. Largest litchi producing state in India 1. West Bengal
b. Cocoa producing state in India 2. Madhya Pradesh
c. Largest wheat-producing states in India 3. Kerala
d. Largest rice producing state in India 4. Bihar

  Match the Code:

   a    b   c   d

a. 1    2   3   4

b. 4    3   2   1

c. 3    1   4   2

d. 1    4   3   2

Ans: b

Explanation: As per Annual Report of Ministry of Agriculture and Farmer Welfare. Bihar is the largest litchi producing state in India. Kerala is the largest Cocoa producing state in India. Madhya Pradesh is the largest wheat producing state in India. West Bengal is the largest rice producing state in India. Hence, B is the correct match.

14. Which of the following state is a not top Soyabean growing state in India?

a. Madhya Pradesh

b. Maharashtra

c. Rajasthan

d. Chhattisgarh

Ans. d

Explanation: With 12 million tonnes of production; Soyabean is one of the fastest-growing crops in India. Soyabean is grown as a Kharif Crop in India. The top three Soyabean growing states are Madhya Pradesh, Maharashtra and Rajasthan. Madhya Pradesh and Maharashtra have a 45 and 40% share in production respectively. Hence, D is the correct option.

15. What is the rank of India in the production of linseed in the world?

a. First

b. Second

c. Third

d. Fourth

Ans. d

Explanation: Major Producing Countries: Canada is the largest producer of linseed followed by China 2nd, Russia 3rd, India 4th and USA comes 5th in term of linseed Production. Canada as the world's largest linseed producer represents around 40% of the world production. Hence, D is the correct option.

1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

Get the latest General Knowledge and Current Affairs from all over India and world for all competitive exams.
Comment (0)

Post Comment

6 + 2 =
Post
Disclaimer: Comments will be moderated by Jagranjosh editorial team. Comments that are abusive, personal, incendiary or irrelevant will not be published. Please use a genuine email ID and provide your name, to avoid rejection.

    Related Categories