Search

GK Questions and Answers on the Mechanism of the Monsoon

Monsoons are the seasonal winds which completely change their direction of flow with the change of season. In this article, we are giving 10 GK Questions and Answers on the Mechanism of the Monsoon in the form of multiple choice questions which strengthen the knowledge of aspirants who are preparing for the examinations like UPSC, State Services, IBPS, SBI, SCC, Railways etc.
Apr 3, 2019 17:25 IST
GK Questions and Answers on the Mechanism of the Monsoon

The term monsoon has been derived from the Arabic word 'mausim' meaning 'season'. It can be defined as the seasonal winds which completely change their direction of flow with the change of season.

1. Who among the following studied the monsoon wind scientifically?

A. Arabs

B. English

C. Portuguese

D. Chinese

Ans: A

Explanation: Monsoons are mentioned in our old scriptures like Rig Veda and in the writings of several Greek and Buddhist scholars but the credit for first scientific studies of the monsoon winds goes to Arabs. Hence, A is the correct option.

2. In which monsoon, the Sun shines vertically over the Tropic of Cancer resulting in high temperature and low pressure is still sufficiently high over Arabian Sea and Bay of Bengal?

A. Winter Monsoon

B. Summer Monsoon

C. Retreating Monsoon

D. All of the above

Ans: B

Explanation: During the Summer Monsoon, the Sun shines vertically over the Tropic of Cancer resulting in high temperature and low pressure is still sufficiently high over Arabian Sea and Bay of Bengal. Hence, B is the correct option.

3. Consider the following statement (s).

I. Al Masudi was an Arab explorer from Baghdad, gave an account of the reversal of ocean currents and the monsoon winds over the north Indian plains.

II. Edmund Halley in 1686 explained that the monsoon is the resultant of the thermal contrasts between continents and ocean due to the their differential heating.

Which of the above statement (s) is/are correct about the mechanism of monsoon?

A. Only I

B. Only II

C. Both I and II

D. Neither I nor II

Ans: C

Explanation: Al Masudi and Edmund Halley are Classic theorists of the mechanism of monsoon. Both the statements are correct about the Monsoon mechanism. Hence, B is the correct option.

4. Which of the following statement is correct about the Inter-Tropical Convergence Zone (ITCZ)?

A. ITCZ shifts only between 50° to 75° of latitude north or south of the equator

B. It is a zone between the northern and southern hemisphere where winds blowing poleward from the mid latitudes and winds flowing from equator-ward the tropics meet.

C. It is also known as the Tropical Convergence Zone.

D.  It is a zone of convergence where the trade winds meet.

Ans: D

Explanation: The ITCZ (Intertropical Convergence Zone) play important role in the global circulation system and also known as the Equatorial Convergence Zone or Intertropical Front. It is a basically low pressure belt encircling Earth near the Equator. It is a zone of convergence where the trade winds meet. Hence, D is the correct option.

5. Who among the following coined the phrase 'Jet Stream'?

A. H. Seilkopf

B. Wiley Post

C. Herodotus

D. Sir Gilbert Walker

Ans: A

Explanation: The German meteorologist H. Seilkopf coined the phrase "jet stream in his research paper of 1939. Hence, A is the correct option.

GK Questions and Answers on the Hot Spots of Biodiversity

6. Who among the following climatologists recognized interannual change in the tropical atmosphere as the Southern Oscillation (SO)?

A. H. Seilkopf

B. Wiley Post

C. Herodotus

D. Sir Gilbert Walker

Ans: D

Explanation: Sir Gilbert Walker recognized interannual change in the tropical atmosphere as the Southern Oscillation (SO). Hence, D is the correct option.

7. Which of the following is related with the Southern Oscillation?

A. El Nino

B. Jet Stream

C. South-west monsoon

D. Western Disturbance

Ans: A

Explanation: Southern Oscillation is an irregularly periodic variation in winds and sea surface temperatures over the tropical eastern Pacific Ocean, affecting the climate of much of the tropics and subtropics. It is also known as El Nino. Hence, A is the correct option.

8. Which of the following phenomena causes La Nina?

A. Warm waters in the eastern and central Pacific

B. Cooler waters in the eastern and central Pacific

C. Both A and B

D. Neither A nor B

Ans: B

Explanation: La Niña is referred to as the cold phase of ENSO and El Nino as the warm phase of ENSO. These deviations from normal surface temperatures can have large-scale impacts not only on ocean processes, but also on global weather and climate. Hence, B is the correct option.

9. Where are horse latitudes located?

A. 30 degrees north and south of the equator

B. 40 degrees north and south of the equator

C. 60 degrees north and south of the equator

D. 50 degrees north and south of the equator

Ans: A

Explanation: The horse latitudes are subtropical regions known for calm winds and little precipitation. They are located at about 30 degrees north and south of the equator. Hence, A is the correct option.

10. Which of the following theory named the meeting place of southeast trade winds in the Southern Hemisphere and northeast trade winds in the Northern Hemisphere as Inter-Tropical Convergence Zone?

A. Classical Theory

B. Air Masses Theory

C. Jet Stream Theory

D. El Nino Theory

Ans: B

Explanation: Air Masses theory named the meeting place of southeast trade winds in the Southern Hemisphere and northeast trade winds in the Northern Hemisphere as Inter-Tropical Convergence Zone. Hence, B is the correct option.

1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography