Search

GK Questions and Answers on the Ratnis and Officials of Vedic Period

29-MAY-2018 17:52

    GK Questions and Answers on the Ratnis and Officials of Vedic Period

    The polity of the Early Vedic period was basically a tribal polity with the tribal chief in the centre. The tribe was called Jana and the tribal chief was called Rajana. The legitimisation of King's power increases by rituals of sacrifice (Yajna) by the priests, the officials and ratnis who subordinate the King in its state-affairs.

    1. Who among the following was the supreme commander of the army during Vedic period?

    A. Senani

    B. Vrajapati

    C. Spasas

    D. Madhyamasi

    Ans: A

    Explanation: Senani was the supreme commander of the army during Vedic period. Hence, A is the correct option.

    2. Who among the following was the police officer during Vedic period?

    A. Senani

    B. Jivagribha

    C. Bhagadugha

    D. Madhyamasi

    Ans: B

    Explanation: Jivagribha was the police officer during Vedic period. Hence, B is the correct option.

    3. Who was the revenue collector during Vedic period?

    A. Senani

    B. Jivagribha

    C. Bhagadugha

    D. Madhyamasi

    Ans: C

    Explanation: Bhagadugha was the revenue collector during Vedic period. Hence, C is the correct option.

    4. What was the term used for the treasurer during Vedic period?

    A. Kulapati

    B. Mahishi

    C. Bhagadugha

    D. Sangrihitri

    Ans: D

    Explanation: Sangrihitri was the term used for the treasurer during Vedic period. Hence, D is the correct option.

    GK Questions and Answers on the First ancient Indian Territorial States

    5. Match the following

          Set I

    a. Rajya

    b. Bhojya

    c. Swarajya

    d. Vairajya

          Set II

    1. Raja

    2. Bhoja

    3. Svarat

    4. Virat

     

    Code:

        a   b   c   d

    A. 1   2   3   4

    B. 3   4   1   2

    C. 4   2   3   1

    D. 3   4   1   2

    Ans: A

    Explanation: The correct match is given below:

    Rajya - Raja

    Bhojya - Bhoja

    Swarajya - Svarat

    Vairajya - Virat

    Hence, A is the correct option.

    6. Who among the following was ruled the eastern Kingdom?

    A. Virat

    B. Svarat

    C. Samrat

    D. Bhoja

    Ans: C

    Explanation: The Eastern Kingdom of Vedic period is called Samarajya which was ruled by the Samrat. Hence, C is the correct option.

    7. Who among the following was ruled the western Kingdom?

    A. Virat

    B. Svarat

    C. Samrat

    D. Bhoja

    Ans: B

    Explanation: The Western Kingdom of Vedic period is called Swarajaya which was ruled by the Svarat. Hence, B is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Vedic Literature

    8. Who among the following was ruled the Northern Kingdom?

    A. Virat

    B. Svarat

    C. Samrat

    D. Bhoja

    Ans: A

    Explanation: The Northern Kingdom of Vedic period is called Swarajaya which was ruled by the Vairajya. Hence, A is the correct option.

    9. Which of the following was not the political unit of Vedic period?

    A. Grama

    B. Vish

    C. Jana

    D. Bali

    Ans: D

    Explanation: The political units during the Rig Vedic or the early Vedic period comprised of Grama (village), Vish and Jana. Balis was volutary tax of Rig Vedic period.

    10. Who was the term used for the Chief Judge during Vedic period?

    A. Athapati

    B. Tashan

    C. Akshavapa

    D. Palagala

    Ans: A

    Explanation: Athapati was the term used for the Chief Judge during Vedic period. Hence, A is the correct option.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Newsletter Signup

    Copyright 2018 Jagran Prakashan Limited.
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK