Search

GK Questions and Answers on the revolutionary movements during British India

Shakeel Anwar06-JUN-2018 17:22
GK Questions and Answers on the revolutionary movements during British India

The rises of revolutionary activities in India against British rule was just because of the failure of Swadeshi Movement, non-reversal of the Partition of Bengal and un-satisfaction among youth with the methods of both the moderates and extremists leaders. The revolutionary groups were mainly concentrated in Bengal, Maharashtra, Bihar, the United Provinces and Punjab.

1. Who among the following is considered as the ‘Grandmother of Indian Revolutionary Movement’?

A. Sarojini Naidu

B. Lakshmibai, the Rani of Jhansi

C. Annie Besant

D. Madam Cama

Ans: D

Explanation: Madam Cama (Bhikaiji Rustom Cama) was one of the prominent figures in the Indian independence. She is considered as the 'Grandmother of Indian Revolutionary Movement', attended the International Socialist Conference held in Germany in 1907, as the Indian  representative and unfurled the National Flag of India, urged all the freedom loving nations to overthrow the foreign yoke. Hence, D is the correct option.

2. Who among the following was the founding member of Anushilan Samiti?

A. Madanlal Dhingra

B. Prasad Bismil

C. P. Mitra

D. Bhagat Singh

Ans: C

Explanation: Anushilan Samiti was a Bengali Indian organisation that existed in the first quarter of the twentieth century, and propounded revolutionary violence as the means for ending British rule in India. It was founded by Satish Chandra Basu. By 1902, Calcutta had three societies working under the umbrella of Anushilan Samity. One was founded by Calcutta student Satish Chandra Basu with the patronage of Calcutta barrister Pramatha Mitra, another was led by Bengali woman Sarala Devi and the third was founded by Jatindranath Bannerjee and Aurobindo Ghosh. Hence, C is the correct option.

3. Who among the following killed Curzon Wyllie in London?

A. Madanlal Dhingra

B. Prasad Bismil

C. P. Mitra

D. Bhagat Singh

Ans: A

Explanation: In London, Madanlal Dhingra killed Curzon Wyllie, the political aide at the Indian office on 1st July 1909, as a mark of protest against the inhuman punishments inflicted on Indian revolutionaries and created a stir in England. Hence, A is the correct option.

4. In which place, Gadar Party was founded?

A. San Fransisco

B. California

C. Tokyo

D. London

Ans: A

Explanation: Gadra Party was founded in San Fransisco, USA. Hence, A is the correct option.

GK Questions and Answers on the Administrative and Economic Policies in British India

5. Who among the following established the Hindu Dharma Sanrakshini Sabha in 1894?

A. Bagha Jatin, Bhupendra Natha Datta, and Barindra Ghosh

B. Chapekar Brothers, Damodar, Vasudev and Balkrishan

C. Vasudeo Balwant Phadke and VD Savarkar

D. Sri Aurobindo, Deshabandhu Chittaranjan Das, Surendranath Tagore and Jatindranath Banerjee

Ans: B

Explanation: The Chapekar Brothers, Damodar, Vasudev and Balkrishan established the Hindu Dharma Sanrakshini Sabha in 1894. Hence, B is the correct option.

6. Who was the founder of Gadar Party?

A. Lala Hardayal

B. Sohan Singh Bhakkna

C. Taraknath Das

D. All of the above

Ans: D

Explanation: Gadar is a Urdu word which means "revolt" or "rebellion ".The Gadar party was founded in 1913 and it's headquarter was in San Francisco. Lala Hardayal, Sohan Singh Bhakkna, and Taraknath Das were the founders of this party. Hence, D is the correct option.

7. Who among the following was not associated with Kakori Conspiracy Case?

A. Ram Prasad Bismil

B. Ashfaqullah

C. Rajendra Lahiri

D. Muzaffar Ahmed

Ans: D

Explanation: The Kakori Conspiracy Case, 1924 was organised under the leadership of Ram Prasad Bismil and supported by Ashfaqulla Khan, Rajendra Lahiri, Chandrashekhar Azad, Sachindra Bakshi, Keshab Chakravarty, Manmathnath Gupta, Murari Lal Gupta (Murari Lal Khanna), Mukundi Lal (Mukundi Lal Gupta) and Banwari Lal. Hence, D is the correct option.

GK Questions and Answers on the British Conquest of India

8. The Kakori Train Conspiracy was organised by which of the following Revolutionary organisation?

A. Anushilan Samiti

B. Gadar Party

C. Hindustan Republican Association

D. Hindustan Socialist Republican Association

Ans: C

Explanation: The Kakori Train Conspiracy was political robbery and the incident took place at the small town Karori which was only 16 km away from the Lucknow on August 9, 1925. It was organised by revolutionary organisation i.e., Hindustan Republican Association (HRA) under the leadership of Ram Prasad Bismil and supported by Ashfaqulla Khan, Rajendra Lahiri, Chandrashekhar Azad, Sachindra Bakshi, Keshab Chakravarty, Manmathnath Gupta, Murari Lal Gupta (Murari Lal Khanna), Mukundi Lal (Mukundi Lal Gupta) and Banwari Lal.Hence, C is the correct option.

9. Consider the following

I. The conspiracy was for plundering the British Government Treasury that contains around Rs. 8,000.

II. German made Mauser pistol was used in the robbery.

Which of the above statement (s) is/are correct about the Kakori Train Conspiracy?

A. Only I

B. Only II

C. Both I and II

D. Neither I nor II

Ans: C

Explanation: The Kakori Train Conspiracy was political robbery and the incident took place on August 9, 1925. The conspiracy was for plundering the British Government Treasury that contains around Rs. 8,000. Although, the conspiracy was for British but unfortunately one passenger was killed by an accidental shot. German made Mauser pistol was used in the robbery. Hence, C is the correct option.

10.  Who was the head of Chittagong raid on the Police armoury?

A. Subash Chandra Bose

B. Roshan Singh

C. Chandrasekhar

D. Surya Sen

Ans: D

Explanation:  A raid on the police armoury at Chittagong took place on the 18th April, 1930. Sixty revolutionaries, headed by the Surya Sen conducted the raid. They announced that a Provisional Revolutionary Government had been formed. Three years later Surya Sen was captured and hanged, his companion were awarded life imprisonment. Hence, D is the correct option.

1000+ GK Questions & Answers on Indian History