Search

GK Questions and Answers on the Socio-Religious Reforms Movement in India

Shakeel Anwar20-JUN-2018 17:45
GK Questions and Answers on the Socio-Religious Reforms Movement in India

The 19th century India witnesses the birth of new vision- a modern vision among some enlightened sections of the Indian society. This enlightened vision was to shape the course of events for decades to come and even beyond. This process of reawakening, sometimes, but not always follow the intended as the ‘Renaissance’, did not always follow the intended line and gave rise to some undesirable by-products as well, which have become as much a part daily existence in the whole of the Indian subcontinent as have the fruits of these reform movements.

1. Which of the following is not correctly matched?

A. Brahama Samaj - Reformist Movements

B. Prarthana Samaj - Reformist Movements

C. Aligarh Movement - Reformist Movements

D. Arya Samaj - Reformist Movements

Ans: D

Explanation: The correct match is given below-

Brahma samaj: Reformist movements

Prarthana samaj: Reformist movements

Aligarh movement: Reformist movements

Arya samaj: Revivalist movements

Theosophical movement: Revivalist movements

Deoband movement: Revivalist movements

Hence, D is not correctly matched.

2. Consider the following

I. He learned Hebrew and Greek in order to read the Old (see Hebrew Bible) and New Testaments. In 1820 he published the ethical teachings of Christ, excerpted from the four Gospels, under the title Precepts of Jesus, the Guide to Peace and Happiness.

II. He was critical of idol worship and observance of meaningless rituals. He strongly advocated the learning of English language, literature, scientific advancement and technology to modernize India as he realized that India would be a backward country, if her people did not learn English, Mathematics and Science. 

III. He held that all the principal ancient texts of the Hindus preached Monotheism (worship of one God) and opposed Polytheism (belief in more than one God).

Which of the above statement (s) is/are correct about Rammohan Roy?

A. Only I

B. Only II

C. Both I and II

D. All of the above

Ans: D

Explanation: Rammohan Roy is considered as the “father of the Indian Renaissance”, pioneer of socio-religious and political reform movements in modern India. In 1814, he founded the short-lived Atmiya-Sabha (Friendly Society) to propagate his doctrines of monotheistic Hinduism. He learned Hebrew and Greek in order to read the Old (see Hebrew Bible) and New Testaments. In 1820 he published the ethical teachings of Christ, excerpted from the four Gospels, under the title Precepts of Jesus, the Guide to Peace and Happiness. He advocated the importance of Vedas in reforming religion and upheld the fundamental unity among all religions. But he never acknowledged that Vedas are infallible. He held that all the principal ancient texts of the Hindus preached Monotheism (worship of one God) and opposed Polytheism (belief in more than one God). Hence, D is the correct option.

GK Questions and Answers on the Growth of Modern Education in India

3. Who among the following established the Tattvabodhini Sabha in 1839 at Calcutta (Now Kolkata)?

A. Keshab Chandra Sen

B. Debendra Nath Tagore

C. Rammohan Roy

D. Sivanatha Sasri

Ans: B

Explanation: Debendranath Tagore Established the Tattvabodhini Sabha (1839) at Calcutta to propagate Rammohan Roy’s ideas. Hence, B is the correct option.

4. Which of the following is associated with the Young Bengal Movement?

A. Derozians

B. Mitra Bandhu

C. Native marriage Act

D. Bethune School

Ans: A

Explanation: The movement started by Derozio was called the Young Bengal Movement and his followers were known as the Derozians. They condemned religious rites and the rituals, and pleaded for eradication of social evils, female education and improvement in the condition of women. Hence, A is the correct option.

5. Who among the following was popularly known as ‘Lokahitawadi'?

A. Jyotiba Phule

B. Pt. Iswar Chandra Vidhyasagar

C. Gopal Hari Deshmukh

D. Mahadev Govind Ranade

Ans: C

Explanation: Gopal Hari Deshmukh was popularly known as ‘Lokahitawadi’. He made powerful rationalist attacks on Hindu orthodoxy and preached religious and social equality. Hence, C is the correct option.

6. Who among the following establishes the Mukti Mission in Pune?

A. Pandita Ramabai

B. Swami Dayanand Saraswati

C. Savitribai Phule

D. Jyotiba Phule

Ans: A

Explanation: In 1889, Pandita Ramabai established the Mukti Mission, in Pune, a refuge for young widows who had been deserted and abused by their families. She also started Sharda Sadan which provided housing, education, vocational training and medical services to widows, orphans and the visually challenged. Hence, A is the correct option.  

GK Questions and Answers on the History of Press in India

7. Which of the following statement(s) is/are correct with the reference of Singh Sabha Movement?

A. It aimed for modern Western education for Sikhs

B. It was formed to counter proselytising activities in Sikhs by Hindu revivalists

C. The Akali Movements was an off-shoot of this movement

D. All of the above

Ans: D

Explanation: The Singh Sabha Movement was a Sikh movement that began in Punjab in the 1870s in reaction to the proselytising activities of Christians, Brahmo Samajis, Arya Samaj, Muslim Aligarh movement and Ahmadiyah. This movement was organised in an era when Sikh Empire had been dissolved and annexed by the colonial British, Khalsa had lost its prestige, and mainstream Sikhs were rapidly converting to other religions. The movement's aims were, according to Barrier and Singh, to "propagate the true Sikh religion and restore Sikhism to its pristine glory; to write and distribute historical and religious books of Sikhs; to propagate Gurmukhi Punjabi through magazines and media". It was helped by the missionaries’ activities of Mohammadens and Christians. It grew out of nowhere to become a founding father of current SGPC and Akali party. Hence, D is the correct option.

8. Which of the following is correctly paired?

A. Bengal Regulation banning Safi -1830

B. Sarda Act- 1939

C. Special Marriage Act -1955

D. Hindu Succession Act- 1956

Ans: D

Explanation: The Hindu Succession Act, 1956 is an Act of the Parliament of India enacted to amend and codify the law relating to intestate or unwilled succession, among Hindus, Buddhists, Jains, and Sikhs. The Act lays down a uniform and comprehensive system of inheritance and succession into one Act. Hence, D is the correct option.

GK Questions and Answers on the revolutionary movements during British India

9. The Parsi Reform Movement Rahnumai Mazdayasnan Sabha (Religious Reform Association) was founded in which year?

A. 1829

B. 1851

C. 1879

D. 1861

Ans: B

Explanation: The Western-educated progressive Parsis like Dadabhai Naoroji, J.B. Wacha, S.S. Bangali and Naoroji Furdonji founded the Rahanumai Mazdayasanan Sabha (Religious Reform Association) in 1851. The prime objective of the association was- “the regeneration of the social condition of the Parsis and the restoration of the Zoroastrian religion to its pristine purity”. Rast Goftar (Voice of Truth) was its weekly organ. Hence, B is the correct option.

10. Who among the following founded the Nirankari Movement?

A. Baba Dyal Singh

B. Baba Ram Singh

Ç. Mahmud Hasan

D. Jagat Mithra

Ans: A

Explanation: Baba Dayal Das founded the Nirankari Movement. He insisted the worship of God as nirankar (formless).Hence, A is the correct option.

11. Who among the following founded the Namdhari Movement?

A. Baba Dyal Singh

B. Baba Ram Singh

Ç. Mahmud Hasan

D. Jagat Mithra

Ans: B

Explanation: The Namdhari Movement was founded by Baba Ram Singh. His followers wore white clothes and gave up meat eating. Hence, B is the correct option.

1000+ GK Questions & Answers on Indian History