GK Quiz and Answer on Indian Polity: Directive Principles of State Policy

Here is the quiz of 8 questions based on the Directive Principles of State along with answers. We hope that this quiz will be useful for those aspirants who are preparing for exams like UPSC / PCS / SSC / CDS etc.
Created On: Sep 14, 2020 10:32 IST
Modified On: Sep 24, 2020 13:01 IST
GK Quiz on Directive Principles of State Policy
GK Quiz on Directive Principles of State Policy

Here is the quiz of 8 questions based on the Directive Principles of State along with answers. We hope that this quiz will be useful for those aspirants who are preparing for exams like UPSC / PCS / SSC / CDS.

Here is the quiz of 8 questions based on the Directive Principles of State along with answers. We hope that this quiz will be useful for those aspirants who are preparing for exams like UPSC / PCS / SSC / CDS.

1. In which part of the Indian constitution the Directive Principle of State Policy are mentioned?

(A) Part 2

(B) Part 3

(C) Part 4

(D) Part 5

Ans. C

2. Which of the following statements is not correct about Directive Principle of State Policy?

(A) If a State does not apply Directive Principle of State Policy, then a case may be filed against it in court.

(B) ‘Gandhism’ is also an element of Directive Principle of State Policy.

(C) Principles have been taken from the Constitution of Ireland.

(D) These principles are not binding on the state.

Ans. A

3. Which of the following is not the specialty of Directive Principle of State Policy?

(A) These are constitutional directives for the State Legislative, executive, and administrative matters.

(B) The Directive Principles are similar to the instructions outlined in the Government of India Act, 1935.

(C)Directive Principle can be implemented by the court in case of their violation.

(D) These are made for the creation of a public welfare state.

Ans. C

4. The Directive Principle have been taken from the constitution of.......... ?

(A) Britain

(B) Canada

(C) America

(D) Ireland

Ans. D

5. Which of the following act is covered under the elements of Directive Principle?

(A) Ban on the slaughter of cow, calves, and other milch and drought cattle.

(B) All citizens have the right to get equal opportunities for livelihood.

(C) Equal pay for equal work for men and women.

(D) All

Ans. D

6. Which of the following is mis-matched?

(A) Article 40: The formation of village Panchayats

(B) Article 44: Uniform Civil Code

(C) Article 41: Organization of Agriculture and Animal Husbandry

(D) Article 39A: Good Justice and Free Legal Education

Ans. C

7. The elements of the Directive Principle of State Policy are explained in the articles.........

(A) From 36 to 51

(B) From 12 to 35

(C) From 5 to 11

(D) None of the above

Ans. A

8. Which of the following statements is correct about the 'Directive Principles of State Policy'?

(A) They are not moral and political.

(B) Their nature is socialist.

(C) These are automatically applied to the state.

(D) They can be legally enforced by the court.

Ans. B

FOR 500+POLITY QUIZ

Related Categories