GK Quiz on Anti-defection Law and Central Bureau of Investigation (CBI)

Take the quiz based on Anti-defection Law Central Bureau of Investigation. The questions are based on the recent happenings in the country and may be put up in various competitive exams.
Created On: Jul 2, 2021 15:06 IST
Modified On: Jul 22, 2021 11:47 IST
Quiz
Quiz

Take a look at the various questions based on Central Bureau of Investigation and the Anti Defection Law. The law was formed due to the famous proverb of hindi ' Aya Ram Gaya Ram' practice being followed by various members of Parliament. Take a look at the questions below. 

1. Which of the following two statements is true about CBI?

i) The Central Bureau of Investigation (CBI) is exempt from the Right to Information (RTI) Act

ii) Central Bureau of Investigation (CBI) is a part of the Union subject, and not State or Concurrent subjects

  1. Only i
  2. Only ii
  3. Both i and ii
  4. None of the above 

Ans. b

Explanation: The Central Bureau of Investigation is not exempted from RTI. It is part of the Union list and states have no control over it. 

2. In which year was the Anti-Defection law passed?

  1. 1950
  2. 1960
  3. 1985
  4. 2005

Ans. c

Explanation: The anti defection law was passed by the Parliament in 1985 and was reinforced in 2002

3. Who decides whether the disqualification by anti-defection is to be done or not?

  1. Chairman of Rajya Sabha or Speaker of Lok Sabha
  2. Prime Minister
  3. President
  4. None of the above

Ans. a

Explanation: The decision on disqualification questions on the ground of defection is taken by the Speaker or the Chairman of the House in which the case is raised. 

4. Which of the following statements regarding the implementation of anti-defection law are included in the criteria?

  1. If an elected member voluntarily gives up his membership of a political party
  2. If an elected member votes or abstains from voting in such House contrary to any direction issued by his political party or anyone authorized to do so, without obtaining any prior permission
  1. Only i
  2. Only ii
  3. Both i and ii
  4. Neither i nor ii

Ans. c

Explanation: Both the options stated above are correct. 

5. Consider the following statements and choose the correct one from below

  1. The anti-defection law gives for the first time a clear cut constitutional recognition to the existence of political parties
  2. The total number of ministers including the Prime Minister in the central council of ministers shall not exceed 15% of the total strength of the Lok sabha.
  1. i only
  2. ii only
  3. Both i and ii
  4. Neither i nor ii

Ans. a

Explanation: The anti defection law gives a clear cut constitutional recognition to the existence of political parties. 

6. Which amendment was responsible for the Anti Defection Law?

  1. 52nd
  2. 51st
  3. 55th
  4. 56th

Ans. a

Explanation: The 10th Schedule of the Indian Constitution popularly referred to as the ‘Anti-Defection Law’ was inserted by the 52nd Amendment (1985) to the Constitution.

7. Which committee was responsible for the exemption from disqualification in case of a split from Tenth Schedule (anti-defection) ?

  1. Kelkar committee
  2. Dinesh Goswami committee
  3. S.K. Majhi committee
  4. None of the above

Ans. b

Explanation:  Following the Dinesh Goswami Committee's recommendations, there must be assent of at least 2-3rd members for any merger to be termed as valid. 

8. Which of the following statements is true regarding a whip?

i) He/ she can expel a member at the time of defection

ii) He has the power to expel a member of the House in case of defection

  1. Only i
  2. Only ii
  3. Both i and ii
  4. None of the above 

Ans. a

Explanation: The whip of any party can expel the member in case he/ she observes a defection.

9. In which year the Central Bureau of Investigation was established?

  1. 1947
  2. 1950
  3. 1963
  4. 1965

Ans. c

Explanation: The Central Bureau of Investigation was established in 1963 in India and its headquarters were located in New Delhi.

10. The Central Bureau of Investigation (CBI) comes under the administrative control of:

  1. Department of Personnel and Training (DoPT) of the Ministry of Personnel
  2. Ministry of Home Affairs
  3. Ministry of Defense
  4. None of the above

Ans. a

Explanation: The CBI comes under the effective control of DoPT. 

Also Read| Techno Feudalism: What is it and how it increases inequality in the society?

Comment ()

Related Categories

Post Comment

9 + 3 =
Post

Comments