GK Quiz on B Virus, Satellite Communication, Nuclear power and Indian Philosophy

The GK Quiz listed below has many multiple choice questions or MCQs that would help the students preparing for exams like UPSC, SSC, NDA, Bank Po etc. Take a look at the topics - B Virus, Satellite Communication, Nuclear power and Indian Philosophy below.
Created On: Jul 20, 2021 04:00 IST
Modified On: Jul 22, 2021 11:52 IST
GK Quiz: Solve MCQs
GK Quiz: Solve MCQs

Take the GK Quiz based on B Virus, Satellite Communication, Nuclear power and systems of Indian Philosophy below.

1. Which animal can infect humans with B Virus?

  1. Macaque monkey
  2. Cat
  3. Bat
  4. Rabbit

Ans. a

Explanation: People typically get infected with B virus if they are bitten or scratched by an infected macaque monkey

2. Which of the following statements is true about B Virus?

i) The first case was from China where a Vet was infected 

ii) It can also be spread through dogs

  1. Only i
  2. Only ii
  3. Both i and ii
  4. None of the above 

Ans. a

Explanation: B Virus can only be spread through macaque monkeys and not dogs. It was first reported in a Veterinary doctor who dissected macaque monkeys. 

3. GSLV launches satellites into?

  1. Geosynchronous transfer orbits
  2. Polar orbit
  3. Out of earth's atmosphere
  4. All of the above 

Ans. a

Explanation: Geosynchronous Satellite Launch Vehicle is a space launch vehicle designed, developed, and operated by ISRO to launch satellites and other space objects into Geosynchronous Transfer Orbits.

4. When is ISRO launching/ has launched GISAT-1?

  1. 21 April 2021
  2. 12 August 2021
  3. 10 August 2020
  4. None of the above 

Ans. b

Explanation: The Indian Space Research Organisation is getting back into launch activity fully at Sriharikota spaceport with the planned orbiting of geo imaging satellite GISAT-1 on board GSLV-F10 rocket on August 12, 2021. 

5. What does NETRA stand for in the space project of India?

  1. Network for space object Tracking and Analysis 
  2. Network and Energy for satellite tracking and analysis
  3. Network for Satellite Tracking and Analysis 
  4. Network for space object Tracking and data analysis

Ans. a

Explanation: NEtwork for space object TRacking and Analysis (NETRA) project has been initiated by ISRO towards meeting its goal of space presence in India. 

GISAT-1 & RISAT-1A: Earth Observation satellites by ISRO- All you need to know

6. China has revealed a new nuclear power plant design where no water is needed as a coolant. What is the radioactive material that would be used in them?

  1. Radium
  2. Thorium
  3. Uranium
  4. Plutonium

Ans. b

Explanation: The thorium-powered reactors do not need water as a coolant. Thorium acts as a coolant itself. 

7. Which of the following elements is not radioactive 

  1. Radon
  2. Polonium
  3. Caesium
  4. Magnesium

Ans. d

Explanation: Magnesium is not a radioactive element and the rest mentioned above elements are.

8. Who was the first finance minister of free India?

  1. Liaquat Ali Khan
  2. RK Shanmukham Chetty
  3. John Mathai
  4. Jawaharlal Nehru

Ans. b

Explanation: R.K Shanmukham Chetty was the finance minister from 15th August 1947 to 17th August 1948. 

9. Which of the schools of philosophy is said to be the oldest of all

  1. Yoga
  2. Samkhya 
  3. Nyasa
  4. Mimamsa

Ans. b

Explanation: Samkhya, founded by Kapila, is the oldest of the orthodox philosophical systems

Tiangong: All about China's Space Station and space war speculation in US report here

10. Who is responsible for the origin of the Nyaya system of philosophy?

  1. Kanada
  2. Gautama Muni
  3. Patanjali
  4. Kapila 

Ans. b

Explanation: Nyaya Philosophy, originated by Gautama Muni, states that nothing is acceptable unless it is in accordance with reason and experience

19th July 2021: Static GK and Current Events Questions and Answers

Comment (0)

Post Comment

9 + 7 =
Post
Disclaimer: Comments will be moderated by Jagranjosh editorial team. Comments that are abusive, personal, incendiary or irrelevant will not be published. Please use a genuine email ID and provide your name, to avoid rejection.

    Related Categories