GK Quiz on Bhagat Singh

Today is the 114th birth anniversary of Bhagat Singh. Take the below quiz by Jagran Josh to test your knowledge about the freedom fighter revered by all.
Created On: Sep 28, 2021 10:40 IST
Modified On: Sep 29, 2021 15:26 IST
GK Quiz on Bhagat Singh
GK Quiz on Bhagat Singh

Shaheed-e-Azam Bhagat Singh was a revolutionary freedom fighter revered by all. On his 114th birth anniversary, take the GK Quiz of Jagran Josh. 

Ques 1- When was Bhagat Singh born?

A. 22 December 1909
B. 24 September 1906
C. 26 August 1908
D. 28 September 1907

Ans: D

Explanation:

Bhagat Singh was born on 28 September 1907 in present-day Pakistan (Lyallpur, western Punjab). 

Ques 2: Bhagat Singh was executed in which of the following case:

A. Lahore conspiracy case
B. Central Assembly bomb case 
C. Kakori case
D. Dalhousie square bomb case

Ans: A

Explanation: Bhagat Singh and his associates, Rajguru and Sukhdev were hanged to death in connection with the Lahore Conspiracy Case.

Ques 3: When was Bhagat Singh executed?

A. 23 March 1971
B. 24 March 1971
C. 23 March 1931
D. 21 March 1971

Ans: C

Explanation:

Bhagat Singh was executed on 23 March 1931 in Lahore Conspiracy Case at 7:30 pm. 

Ques 4: In connection with the Lahore Conspiracy Case, consider the following: 

i) Singh, Rajguru and Sukhdev were executed in Lahore Conspiracy Case by the British government on 23 March 1931. 

ii) Bhagat Singh accompanied by Batukeshwar Dutt threw bombs into the Assembly chamber from its public gallery while it was in session, injuring several of its members. 

iii) Bhagat Singh killed British Police Officer John Saunders when he was leaving the District Police Headquarters in Lahore on 17 December 1928.

Consider the following options:

A. Only (i)
B. Only (ii)
C. Both (i) and (iii)
D. Both (ii) (iii)

Ans: B

Explanation:

To avenge the death of Lala Lajpat Rai, Bhagat Singh killed British Police Officer John Saunders when he was leaving the District Police Headquarters in Lahore on 17 December 1928. 

Singh, Rajguru and Sukhdev were executed in Lahore Conspiracy Case by the British government on 23 March 1931 at 7:30 pm. 

Ques 5: Bhagat Singh was executed at the age of ____. 

A. 23 years
B. 19 years
C. 24 years
D. 27 years

Ans: A

Explanation:

Bhagat Singh was executed at the age of 23 years. His early execution made him a national hero of the Indian freedom struggle against colonial rule. 

Ques 6: An 18-foot tall bronze statue of Bhagat Singh was installed in ______. 

A. Parliament of India
B. Jalandhar City
C. National Martyrs Memorial Hussainiwala
D. None of the above

Ans: A

Explanation:

An 18-foot tall bronze statue of Bhagat Singh was installed in the Parliament of India on 15 August 2008. His statue was installed next to the statues of former Prime Minister of India Indira Gandhi and Netaji Subhas Chandra Bose. 

Ques 7: On the 50th death anniversary of Bhagat Singh, a museum was inaugurated in his ancestral village. What is the name of the museum?

A. Shaheed-E-Azam Museum
B. Shaheed-e-Azam Sardar Bhagat Singh Museum
C. Sardar Bhagat Singh Museum
D. Shaheed Bhagat Singh Museum

Ans: B

Explanation:

Shaheed-e-Azam Sardar Bhagat Singh Museum was inaugurated in Khatkar Kalan on the 50th death anniversary of Bhagat Singh. The museum exhibits his ashes, blood-soaked sand, and the blood-stained newspaper in which the ashes were wrapped.

Ques 8: Which among the following books is not written by Bhagat Singh?

A. Why I Am an Atheist
B. Jail Diary And Other Writings
C. To Young Political workers
D. Prison Diary

Ans: D

Explanation:

Bhagat Singh wrote Why I Am an Atheist, Jail Diary and Other Writings, and To Young Political workers, among other books. 

Prison diary was written by Jayaprakash Narayan. 

Ques 9: Which was the first film to be made on the life of Bhagat Singh?

A. Shaheed-e-Azad Bhagat Singh
B. Shaheed Bhagat Singh
C. Shaheed-E-Azam
D. The Legend of Bhagat Singh

Ans: A

Explanation:

In 1954, twenty-three years after his death, Shaheed-e-Azad Bhagat Singh was made on the life of Bhagat Singh-- the first film to be made on him. Mohammed Rafi’s song from the movie ‘Sarfaroshi Ki Tamanna Ab Hamaare Dil Mein Hai’ became an iconic hit.  

Ques 10: 5 rupees coin was released by RBI on the occasion of_____.

A. Shahid Bhagat Singh's 100th birth anniversary
B. Shahid Bhagat Singh's 50th birth anniversary
C. Shahid Bhagat Singh's 114th birth anniversary
D. None of the above 

Ans: A

Explanation:

On the occasion of Shahid Bhagat Singh Birth Centenary, coins of Rs. 5 denomination were issued by the RBI. 

Read | Bhagat Singh Biography: Remembering Shaheed-e-Azam on his 114th birth anniversary

10 Lesser known facts about Bhagat Singh

Get the latest General Knowledge and Current Affairs from all over India and world for all competitive exams.
Comment (0)

Post Comment

5 + 7 =
Post
Disclaimer: Comments will be moderated by Jagranjosh editorial team. Comments that are abusive, personal, incendiary or irrelevant will not be published. Please use a genuine email ID and provide your name, to avoid rejection.