Comment (4)

Post Comment

8 + 0 =
Post
Disclaimer: Comments will be moderated by Jagranjosh editorial team. Comments that are abusive, personal, incendiary or irrelevant will not be published. Please use a genuine email ID and provide your name, to avoid rejection.
  • MANOJ KUMAR DUBEYSep 25, 2021
    its helpful acquaintancefor us. thanks.
    Reply
  • Swajit PatilJun 7, 2021
    thanks
    Reply
  • Grace LeoApr 30, 2021
    I'm Grace Leo, 55 Years Of Age, I live in United States Of America, I was suffering from chronic bad breath for past 9 years. I used all the bad breath remover kit and went to different clinic doctors
    Reply
  • Robert charlesApr 24, 2021
    I started on COPD Herbal treatment from UltimateHealthHome@gmail.com the treatment worked incredibly for my lungs condition. I used the herbal treatment for almost 4 months, it reversed my COPD.
    Reply

GK Questions and Answers on Coronavirus (COVID-19) and its Effects

Union Health Ministry on 20 September 2021 said that more than 79.58 crore COVID-19 vaccine doses provided to States, UTs so far, and more than 15 lakh doses are in pipeline. Let us solve a quiz based on Coronavirus (COVID-19).
Created On: Sep 20, 2021 13:13 IST
Modified On: Sep 20, 2021 17:40 IST
GK Quiz on Coronavirus
GK Quiz on Coronavirus

The Centre has been supporting the states and UTs by providing them COVID-19 vaccines free of cost which is a part of the nationwide vaccination drive.

The Union Health Ministry said on Monday (20 September, 2021) that over 5,43 crore balance and unutilized COVID-19 vaccine doses are still available with the states and UTs with more than 15 Lakh doses in Pipeline. So far, more than 79.58 crore COVID-19 vaccine doses have been provided to states and UTs. 

Coronavirus disease is named by the World Health Organisation on 11 February, 2020 as "COVID-19".  World Health Organisation (WHO) declared a global emergency on 30 January, 2020. An investigation is going on to determine more about this outbreak.

1. Which of the following statement(s) is/are correct about Aspergillosis?

A. It is an infection.
B. It is an allergic reaction
C. It is a fungal growth.
D. All the above

Ans. D

Explanation: Aspergillosis is an infection, allergic reaction, or fungal growth caused by the Aspergillus fungus. After black, white, and yellow, cases of a new fungal infection named aspergillosis were reported in the country.

2. Which of the following is/are the symptoms of Black Fungus?

1. Facial Swelling 
2. Nasal Congestion
3. Headache

A. Only 1
B. Both 2 and 3
C. Only 2
D. 1, 2 and 3

Ans. D

Explanation: Black Fungus or Mucormycosis symptoms include facial swelling, nasal congestion, and headache. If the lungs are infected then the symptoms include fever, cough, and shortness of breath.

3. Which of the following are the causes of Yellow Fungus infection?

1. Poor hygiene
2. Moisture and heat
3. Contaminated food
4. Overuse of steroids

A. 1 and 4
B. 2, 3 and 4
C. 1, 2 and 3
D. 1, 2, 3 and 4

Ans. D

Explanation: 

The causes of Yellow Fungus infection are poor hygiene,  moisture, and heat, contaminated food, and overuse of steroids.

4. Which of the following statements regarding Isolation during COVID-19 is/are correct?

1. It is used for people suffering from COVID-19 symptoms or who have tested positive for the virus. 

2. In isolation means being separated from other people, mainly in a medical facility where you can receive clinical care.

A. Only 1

B. Only 2

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Ans. C

Explanation: Isolation is used for those people who have COVID-19 symptoms or who have tested positive. In isolation means being separated from other people, mainly in a medical facility where you can receive clinical care. As per WHO, if any person has symptoms then he or she should remain in isolation for at least 10 days plus an additional 3 days without symptoms. If a person is infected and does not develop symptoms then he or she should remain in isolation for 10 days from the time he or she tests positive. 

5. In India, when did the second phase of COVID-19 vaccination start?

A. December 2020
B. January 2021
C. February 2021
D. March 2021

Ans. D

Explanation: On 1 March, 2021, the second phase of vaccination started in India that allows all Indians above the age of 60 and Indians between the age of 45 and 59 with comorbidities to be vaccinated.

6. Consider the following statements.

1. When a virus does not change is called a mutation.
2. A virus with one or more new mutations is known as a “variant” of the original virus.

Which of the following statements is/are correct?

A. Only 1

B. Only 2

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Ans. B

Explanation: When a virus replicates makes copies of itself sometimes changes a little bit which is normal for a virus. These changes are known as mutations and a virus with one or more new mutations is known as a "variant" of the original virus.

7.  Which of the following statement is/are correct about Favipiravir?
A. Favipiravir is an antiviral COVID-19 drug.
B. Glenmark Pharmaceuticals under the brand name FabiFlu has launched an antiviral drug Favipiravir.
C. It is India's first COVID-19 drug launched, priced at Rs 103 per tablet.
D. All the above are correct
Ans. D
Explanation: Favipiravir
is an antiviral COVID-19 drug. Glenmark Pharmaceuticals under the brand name FabiFlu has launched an antiviral drug Favipiravir. It is India's first COVID-19 drug launched, priced at Rs 103 per tablet.

8. How many countries, areas, or territories are suffering from novel coronavirus outbreaks in the World?
A. More than 50
B. More than 100
C. More than 150
D. More than 200
Ans. D
Explanation: According to WHO, around 216 countries, areas, or territories are suffering from novel coronavirus or COVID-19 outbreak in the world till 11 June, 2020.

9.  Thailand announced that it has proceeded to test its novel coronavirus vaccine on which animal/bird?
A. Monkeys
B. Lizards
C. Hens
D. Kites
Ans. A
Explanation:
After seeing positive results on mice now Thailand announced that it has proceeded to test its novel coronavirus vaccine on monkeys. The vaccine uses messenger RNA (mRNA) technology to weaken the strain of the virus and produce antigens to fight the virus from the root.

10. In a study, which cells are found in COVID-19 patients 'bode well' for long-term immunity?
A. P-cell
B. D-Cell
C. T-Cell
D. Endothelial Cells
Ans. C
Explanation: T cells are known as immune warriors that help us fight some viruses, but their importance for battling SARS-CoV-2, the virus that causes COVID-19, has been unclear. Research is going on and maybe it can be fruitful. 

11. Name the vaccine that is jointly developed by the German company BioNTech and US pharma giant Pfizer for COVID-19?
A. BNT162
B. PICOVACC
C. Both A and B
D. Neither A nor B
Ans. A
Explanation: BNT162 is jointly developed by the German company BioNTech and US pharma giant Pfizer. It is a group of four potential vaccines based on the messenger RNA or mRNA, concept. On the other hand, PICOVACC is an inactivated vaccine developed by the private biopharma company Sinovac. These vaccines are in clinical trial phases.

12. Name a clinical trial in which blood is transfused from recovered COVID-19 patients to a coronavirus patient who is in critical condition?
A. Plasma Therapy
B. Solidarity
C. Remdesivir
D. Hydroxychloroquine
Ans. A
Explanation: Plasma Therapy or Convalescent Plasma Therapy is a clinical trial in which blood is transfused from recovered COVID-19 patients to a coronavirus patient who is in critical condition.

COVID-19 Pandemic: 13 Myths And Facts About Coronavirus

13.  How does Coronavirus transmit?
A. When a person sneezes or coughs, droplets spread in the air or fall on the ground and nearby surfaces.
B. If another person is nearby and inhales the droplets or touches these surfaces and further touches his face, eyes, or mouth, he or she can get an infection.
C. If the distance is less than 1 meter from the infected person.
D. All the above are correct.
Ans. D
Explanation: Coronavirus (COVID-19) transmits through the above-mentioned options.

14. What happens to a person suffering from COVID-19?
A. Around 80% of the people will require no treatment as such and will recover on their own.
B. Around <20% or a small proportion may need hospitalisation.
C. A very small proportion basically suffering from chronic illness may need admission in an Intensive Care Unit (ICU).
D. All the above are correct
Ans. D
Explanation: A person who develops COVID-19: The majority of the people (80%) does not require treatment and will recover on their own, a small proportion (<20%) may need hospitalisation and a very small proportion who are underlying chronic illness may need to admit in an ICU.

15. In which age group the COVID-19 spreads?
A. COVID-19 occurs in all age groups.
B. Coronavirus infection is mild in children.
C. Older person and persons with pre-existing medical conditions are at high risk to develop serious illness.
D. All the above are correct,
Ans. D
Explanation: COVID-19 occurs in all age groups. But according to AIMS the infection of coronavirus is mild in children. Persons are at risk who are old and person suffering from some medical conditions like high blood pressure, cancer, lung disease, diabetes, heart disease. 

16.  What is Coronavirus?
A. It is a large family of viruses.
B. It belongs to the family of Nidovirus.
C. Both A and B are correct
D. Only A is correct.
Ans. C
Explanation: Coronaviruses are a large family of viruses and belong to the Nidovirus family or Nidovirales order, which includes Coronaviridae, Arteriviridae, and Roniviridae families.

17. World Health Organisation on 11 February, 2020 announced an official name for the disease that is causing the 2019 novel coronavirus outbreak? What is the new name of the disease?
A. COVID-19
B. COVn-19
C. COnV-20
D. COnVID-19
Ans. A
Explanation: WHO named the disease that is caused by the novel coronavirus as COVID-19.

18. The first case of novel coronavirus was identified in .....
A. Beijing
B. Shanghai
C. Wuhan, Hubei 
D. Tianjin
Ans. C
Explanation: The first case of novel coronavirus was identified in Wuhan, Hubei Province, China.

How does Coronavirus spread?

19. Which of the following diseases are related to coronavirus?
A. MERS
B. SARS
C. Both A and B
D. Neither A nor B
Ans. C
Explanation: Coronavirus may cause illness from the common cold to more other serious diseases like Middle East Respiratory Syndrome (MERS-CoV) and Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS-CoV).

20.  Mild Symptoms of Novel coronavirus are:
A. Fever
B. Cough
C. Shortness of breath
D. All the above
Ans. D
Explanation: People infected with novel coronavirus or 2019-nCoV reported mild symptoms namely fever, cough, and shortness of breath. Whereas other common symptoms may include a runny nose, headache, sore throat, a general feeling of unwellness, etc.

21. From where coronavirus got its name?
A. Due to their crown-like projections.
B. Due to their leaf-like projections.
C. Due to their surface structure of bricks.
D. None of the above
Ans. A
Explanation: Due to their crown-like projections on the surfaces coronaviruses got their name. The virus resembles a crown when viewed under an electron microscope. "Corona” in Latin means "halo" or "crown".

22. What are the precautions that need to be taken to protect from the coronavirus?
A. Cover your nose and mouth when sneezing.
B. Add more garlic into your diet.
C. Visit your doctor for antibiotics treatment
D. Wash your hands after every hour.
Ans. A
Explanation: According to WHO, a person can take precautions by covering the nose and mouth while sneezing via tissue or an elbow. Then, immediately throw the tissue into a closed dustbin.

23. When should the COVID-19 vaccine be given to pregnant women?

A. The COVID-19 vaccine should not be given to pregnant women.
B. During pregnancy, the COVID-19 vaccination can be started anytime.
C. She should be vaccinated soon after the delivery
D. None of the above

Ans. B

Explanation: The COVID-19 vaccination schedule can be started anytime during pregnancy. And in case a woman has been infected during the current pregnancy, then she should be vaccinated soon after the delivery.

I hope, you got ample knowledge regarding coronavirus (COVID-19) through questions and answers.

Coronavirus Outbreak: What are the stages and what does each state imply?

COVID-19 Map: List of all the countries in the world affected by the Coronavirus pandemic

 

Related Categories