GK Quiz on Countries of the World

Know some interesting facts about countries around the world. Take the quiz below which will help the candidates for the preparation of various competitive examinations.
Created On: Oct 21, 2021 19:40 IST
Modified On: Nov 9, 2021 13:50 IST
GK Quiz on Countries of the World
GK Quiz on Countries of the World

Here we are providing the most important and latest General Knowledge questions and answers based on various countries of the world which will be helpful for the preparation of various competitive examinations.

1. Currently, how many countries are located in Africa?

A. 50

B. 54

C. 59

D. 61

Ans. B

Explanation: According to the United Nations, there are 54 countries in Africa today. Dependent territories, dependent areas, or Areas of Special Sovereignty (autonomous territories) are not included in this.

2. Which of the following is the most populous city in the World?

A. Tokyo

B. Osaka

C. Delhi

D. Mexico City

Ans. A

Explanation: The largest city by population is Tokyo. The city has more than 38 million residents. It was earlier called Edo. It began its growth after the beginning of the Tokugawa Shogunate. It grew from a few thousand around 1500 to 1,000,000 by the early 1700s.

Read| List of Most Populous Cities of the World in 2021

3. Consider the following statements regarding the Atacama Desert.

1. It is a cool, arid region in northern Chile.

2. The Cordillera de la Costa, lies to the west of the desert, and to its east rises the Cordillera Domeyko, foothills of the Andes.

3. The desert consists mainly of salt pans at the foot of the coastal mountains on the East.

Which of the following statements given above is/are correct?

A. Both 1 and 2

B. Both 2 and 3

C. Both 1 and 3

D. 1, 2 and 3

Ans. A

Explanation: Atacama Desert in Spanish is known as Desierto de Atacama. It is a cool, arid region in northern Chile and is around 600 to 700 miles long from north to south. The Cordillera de la Costa lies to the west of the desert, and to its east rises the Cordillera Domeyko, foothills of the Andes. Mainly, the desert consists of salt pans at the foot of the coastal mountains on the west and of alluvial fans sloping from the Andean foothills to the east. Also, some of the fans are covered with dunes.

4. Consider the following statements regarding the flag of Africa.

1. The flag’s width-to-length ratio is 2 to 3.

2. The national flag consists of a horizontally oriented Y-shape in green, with yellow (gold) and white borders, separating sections of red and blue, and a black hoist triangle.

Which of the following statements given above is/are correct?

A. Only 1

B. Only 2

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Ans. C

Explanation: The flag’s width-to-length ratio is 2 to 3. The national flag consists of a horizontally oriented Y-shape (known in heraldry as a pall) in green, with yellow (gold) and white borders, separating sections of red and blue and a black hoist triangle.

5. Where is the country Eswatini situated?

A. Middle Africa

B. Southern Africa

C. Eastern Africa

D. Western Africa

Ans. B

Explanation: Officially Eswatini is known as the Kingdom of Eswatini, Swati Umbuso weSwatini, and previously called the Kingdom of Swaziland. It is a landlocked country in the eastern flank of South Africa, where it adjoins Mozambique.

Read| Wonders of the World 2021: Complete List

6. Consider the following statements regarding Burkina Faso.

1. It is a landlocked country in Eastern Africa.

2. In 1984, the name of Burkina Faso which means "Land of Incorruptible People" was adopted.

3. The climate of Burkina Faso is generally sunny, hot, and dry.

Which of the following statements given above is/are correct?

A. Both 1 and 2

B. Both 2 and 3

C. Both 1 and 3

D. 1, 2 and 3

Ans. B

Explanation: Burkina Faso is a landlocked country situated in western Africa. In 1984, the name  Burkina Faso which means "Land of Incorruptible People" was adopted. The climate of Burkina Faso is generally sunny, hot, and dry.

7. What is the population density of India?

A. 460 per Km2

B. 464 per Km2

C. 469 per Km2

D. 471 per Km2

Ans. B

Explanation: The current population of India is 1,397,642,731 (Thursday, October 21, 2021) based on Worldometer elaboration of the latest United Nations data. India ranks number 2 in the list of countries by population. The population density in India is 464 per Km2.

8. Which of the following is the largest landlocked country in the world?

A. Mongolia

B. Niger

C. Kazakhstan

D. Ethiopia

Ans. C

Explanation: A country is landlocked when it lacks a coastline or direct access to an ocean or sea. In total, the world has 44 landlocked countries and the largest is Kazakhstan. Next to Kazakhstan is Mongolia.

Read| Which is the youngest country in the world?

9. Name a country that is believed to be shaped like an elephant's head?

A. Thailand

B. Finland

C. Cuba

D. France

Ans. A

Explanation: It is said that Thailand's country is shaped like an elephant.

10. In which of the following countries Festival of Saint Fermin celebrated?

A. Paraguay

B. Spain

C. Turkey

D. Uganda

Ans. B

Explanation: Fiesta de San Fermín or Festival of Saint Fermin held annually in Pamplona, Spain. It begins at noon on July 6 and ends at midnight on July 14 to honour the city's first bishop and patron saint, Saint Fermin.

Also, Read

List of Best Tourist Places of the World: Places You Must Visit in This Lifetime List of 20 richest people in the world 2021

 

Comment (1)

Post Comment

3 + 8 =
Post
Disclaimer: Comments will be moderated by Jagranjosh editorial team. Comments that are abusive, personal, incendiary or irrelevant will not be published. Please use a genuine email ID and provide your name, to avoid rejection.
  • K ANANTAOct 26, 2021
    Gk questions
    Reply

Related Categories