Search

GK Quiz on Important Days in January 2020

Do you know about important days, events and festivals that fall in January 2020? Let us find out in the form of questions and answers with an explanation that will make it easy to remember and also help in the preparation of various competitive examinations.        
Jan 6, 2020 13:39 IST
facebook Iconfacebook Iconfacebook Icon
GK Quiz on Important Days in January 2020
GK Quiz on Important Days in January 2020

January is the month of new beginnings and endings. A time to look up a fresh new calendar. Capricorns and Aquarius are born in January. It is named after Roman Good of doors, Janus as this month is the door to the New Year. It represents beginnings and the ability to possess new things. Do you know about the festivals and important days that fall in January? Let us have a look!

1. Global Family Day is celebrated on which date?
A. 8 January
B. 5 January
C. 3 January
D. 1 January
Ans. D
Explanation: Global Family Day is celebrated on 1 January every year to spread a message of peace by promoting the idea that Earth is a one Global Family and to make the world a better place to live for everyone.

2. 9 January is celebrated as......
A. African National Congress Foundation Day
B. Tamil Nadu Foundation Day
C. Pravasi Bharatiya Divas
D. International Volunteer Day
Ans. C
Explanation: Pravasi Bharatiya Divas is also known as Non-Resident Indian Day (NRI) on 9 January every year to mark the contribution of the overseas Indian community towards the development of India.

3. The birth anniversary of Swami Vivekananda is celebrated as.......
A. National Pollution Control Day
B. National Youth Day
C. National Voter's Day
D. None of the above
Ans. B
Explanation: National Youth Day is celebrated on 12 January to pay tribute to Swami Vivekananda on his birthday. It is also known as Swami Vivekananda Jayanti.

4. 15 January is observed as.....
A. Makar Sankranti
B. Indian Army Day
C. Indian Navy Day
D. Anti Terrorism Day
Ans. B
Explanation: Indian Army Day is observed on 15 January annually. On this day field Marshal Kodandera M Cariappa in 1949 took over as the first Commander-in-Chief of the Indian Army from General Sir Francis Butcher, the last British Commander-in-Chief.

5. Death anniversary of Lal Bahadur Shastri is observed on which date?
A. 9 January
B. 10 January
C. 11 January
D. 12 January
Ans. C
Explanation: Lal Bahadur Shastri was the second Prime Minister of Independent India. He popularised the slogan 'Jai Jawan Jai Kisan' and actively participated in India's freedom struggle.

6. 25 January is celebrated as which day?
A. World Leprosy Eradication Day
B. Shaheed Diwas
C. National Tourism Day
D. World Day of the Handicapped
Ans. C
Explanation: National Tourism Day is observed on 25 January every year to raise awareness and educate people about the importance of tourism and the role it plays in the Indian economy.

7. On which date the Constitution of India came into effect?
A. 24 January 
B. 26 January
C. 31 January
D. None of the above
Ans. B
Explanation: On 26 November 1949 Indian Constituent Assembly adopted the Constitution the supreme law of the land and replaced the Government of India Act 1935. On 26 January 1950, the Indian Constitution came into effect and so 26 January is celebrated as Republic Day

8. Which date is observed as Martyr's Day in the memory of Mahatma Gandhi?
A. 20 January
B. 25 January
C. 28 January
D. 30 January
Ans. D
Explanation: 30 January is celebrated as Martyr's Day or Shaheed Diwas every year in the memory of Mahatma Gandhi and the sacrifice of three revolutionaries of India. On 30 January, 1948, the 'Father of Nation' was assassinated. And on 23rd March 3 heroes namely Bhagat Singh, Shivaram Rajguru and Sukhdev Thapar of the nation were hanged to death by British.

9. World Leprosy Day is observed on which date?
A. 15 January
B. 21 January
C. 27 January
D. 30 January
Ans. D
Explanation: World Leprosy Day is observed on 30 January every year to focus on the target of zero cases of leprosy-related disabilities in children.

10. Name a person whose army was known as Azad Hind Fauj and on which date he was born?
A. Lala Lajpat Rai, 18 January
B. Netaji Subhash Chandra Bose, 23 January
C. Bhagat Singh, 28 January
D. None of the above
Ans. B
Explanation: Netaji Subhash Chandra Bose was born on 23 January, 1897 in Cuttack, Orissa.  His army was known as Indian National Army (INA) or Azad Hind Fauj.

11. International Customs Day is observed on which date?
A. 11 January
B. 19 January
C. 23 January
D. 26 January
Ans. D
Explanation: International Customs Day (ICD) is observed on 26 January by Custom Organisation to raise awareness about the role of custom officials and agencies in maintaining and providing border security.

12. 'Channelizing Youth Power for Nation Building' is the theme of which important day?
A. National Voter's Day
B. National Girl Child Day
C. National Youth Day
D. Human Right Day
Ans. C
Explanation: National Youth Day is celebrated on 12 January and marks the birth anniversary of Swami Vivekananda. The theme of National Youth Day is 'Channelizing Youth Power for Nation Building'.

13.  National Girl Child Day is observed on which date?
A. 21 January
B. 23 January
C. 24 January
D. 28 January
Ans. C
Explanation: 24 January is observed as National Girl Child Day to raise awareness about the inequalities faced by a majority of the girls in India, the importance of education, nutrition, legal rights, medical care and safety of girl children, etc.

14. Which day is celebrated to mark Election Commission's Foundation Day?
A. Pravasi Bhartiya Diwas
B. National Voters Day
C. Both A and B
D. Neither A nor B
Ans. B
Explanation: National Voters Day is celebrated on 25 January every year since 2011 to mark the Foundation day of Election Commission of India.

15.  What is the theme of National Voters Day 2019?
A. "No voter to be left behind"
B. "Assembly Elections"
C. "Empowering Young and Future Voters"
D. "Inclusive and qualitative participation"
Ans. A
Explanation: National Voters Day 2019 theme is “No Voter to be left behind”

So, these are the National and International important Days in January 2020 which may also help in the preparation for several exams and also enhance your knowledge.

Important Days and Dates in January 2020