GK Quiz on Important Days in November 2020

November month signaled the start of winter. Several events whether religious, national, international, and social occurred in November 2020. Let us find out in the form of questions and answers.
Created On: Nov 2, 2020 18:33 IST
Modified On: Nov 9, 2020 15:22 IST
GK Quiz on Important Days in November 2020
GK Quiz on Important Days in November 2020

Do you know why is World Vegan Day celebrated, what is World Tsunami Awareness Day, why is Children’s Day celebrated on 14 November, etc?  

1. 7 November is observed as:
A. Infant Protection Day
B. National Cancer Awareness Day
C. Both A and B
D. Neither A nor B
Ans. C
Explanation: Infant Protection Day and National Cancer Awareness Day is observed on 7 November.

2. Which date in November is observed as World Pneumonia Day?
A. 9 November
B. 12 November
C. 14 November
D. 21 November
Ans. B
Explanation: 12 November is observed as World Pneumonia Day to spread awareness about the disease pneumonia, its preventive measures, and symptoms.

3. Which day in November is dedicated to Saints'?
A. 1 November
B. 5 November
C. 9 November
D. None of the above
Ans. A
Explanation: 1 November is celebrated as All Saints' Day to praise all saints. It is also known as All Hallows' Day or Hallowmas.

4.  Armistice Day is observed on which date?
A. 3 November
B. 6 November
C. 8 November
D. 11 November
Ans. D
Explanation: Armistice Day is observed on 11 November. The day marks the end of World War I. In some countries, it is also observed as Remembrance Day.

5. In which year, the 550th birth anniversary of Guru Nanak Dev Ji was celebrated?
A. 2016 November
B. 2017 November
C. 2018 November
D. 2019 November
Ans. D
Explanation: Guru Nanak Dev’s birth anniversary was celebrated in November 2019 and is also known as Guru Nanak Jayanti or Gurupurab.

6. What is the theme of World Diabetes Day 2020?
A. The Nurse and Diabetes
B. Cure Diabetes
C. Family and Diabetes
D. Education for diabetic
Ans. A
Explanation: World Diabetes Day is celebrated on 14 November and this year's theme is "The Nurse and Diabetes".

7. 17 November is celebrated as:
A. International Men's Day
B. National Epilepsy Day
C. World Kindness Day
D. World Health Day
Ans. B
Explanation: National Epilepsy Day is observed on 17 November to raise awareness about the epilepsy disease, its symptoms, and prevention.

8. International Day of Tolerance is celebrated on:
A. 12 November
B. 14 November
C. 16 November
D. 17 November
Ans. C
Explanation: International Day for Tolerance is observed on 16 November to raise awareness about strengthening tolerance by encouraging mutual understanding among peoples.

9. World Toilet Day is observed on:
A. 10 November
B. 15 November
C. 19 November
D. 24 November
Ans. C 
Explanation: World Toilet Day is observed on 19 November annually to inspire people about tackling the issue of the global sanitation crisis and to achieve Sustainable Development Goal (SDG) 6.

10. In which year World Television Day was established?
A. 1920
B. 1956
C. 1972
D. 1996
Ans. D
Explanation: World Television Day is celebrated on 21 November every year. UN General Assembly on 17 December, 1996 proclaimed 21 November as World Television Day.

These are some questions and answers based on November 2020 important days and dates.

Important Days and Dates in November 2020

Important Days and Dates in 2020: National and International

 

 

Comment (0)

Post Comment

4 + 2 =
Post
Disclaimer: Comments will be moderated by Jagranjosh editorial team. Comments that are abusive, personal, incendiary or irrelevant will not be published. Please use a genuine email ID and provide your name, to avoid rejection.

    Related Categories