GK Quiz on Important Days in September 2020

In several competitive examinations, various important days and dates of national and international importance are asked. So, to make your preparation easy, we are providing important days and dates of September 2020 in the form of questions and answers with an explanation.
Created On: Sep 1, 2020 12:05 IST
Modified On: Sep 22, 2020 12:38 IST
GK Quiz on important days in September
GK Quiz on important days in September

Let us solve some interesting quiz on important days and dates that fall in the month of September 2020. It will not only help in the preparation of competitive examinations but also increase general knowledge.

1. 1st September is celebrated as:
A. World Coconut Day
B. National Nutrition Week
C. V-J Day
D. None of the above
Ans. B
Explanation: National Nutrition Week is observed from 1st September to 7th September.

2. 3rd September is celebrated as
A. Skyscraper Day
B. Victory over Japan Day
C. World First Aid Day
D. National Fried Clam Day
Ans. A
Explanation: Skyscraper Day is observed on 3rd September every year to commemorate the birthday of the famous architect William Van Alen who is a genius in constructing the Chrysler Building which is one of the iconic landmarks in New York City.

National Nutrition Week 2020:Theme, History and Significance

3. On which date Teachers' Day is celebrated?
A. 2 September
B. 3 September
C. 4 September
D. 5 September
Ans. D
Explanation: Teachers' Day in India is celebrated on 5 September every year.

4. Why is Teachers' Day celebrated on 5 September?
A. Abdul Kalam birthday
B. Dr. Sarvapalli Radhakrishnan birthday
C. Swami Vivekananda birthday
D. None of the above
Ans. B
Explanation: Teachers' Day in India is celebrated on 5 September every year to mark the birth anniversary of India's second President Dr. Sarvepalli Radhakrishnan.

5. International Literacy Day is observed on
A. 6 September
B. 7 September
C. 8 September
D. 9 September
Ans. C
Explanation: International Literacy Day is observed on 8 September every year to make people aware of the importance of literacy.

6. 8 September is also celebrated as
A. Brazilian Independence Day 
B. International Day of Charity
C. World Suicide Prevention Day 
D. World Physical Therapy Day
Ans. D
Explanation: World Physical Therapy Day is observed on 8 September every year to provide an opportunity for physical therapists from all over the world to raise awareness about the important contribution of the profession and in improving the well being and health of the people.

7. Name the harvesting festival that is celebrated in the month of August-September?
A. Onam
B. Pongal
C. Makar Sankranti
D. Bhogali Bihu
Ans. A
Explanation: Onam is the harvesting festival and marks the homecoming of the mythical King Mahabali.

8. 14 September is celebrated as
A. World First Aid Day
B. World Suicide Prevention Day 
C. Hindi Divas
D. International Day of Charity
Ans. C
Explanation: Hindi Divas is celebrated on 14 September as on this day the Constituent Assembly of India had adopted Hindi written in Devanagri script in 1949 as the official language of the Republic of India.

9. International Day of Democracy is observed on
A. 13 September
B. 14 September
C. 15 September
D. 16 September
Ans. C
Explanation: International Day of Democracy is observed on 15 September to remind people that democracy is about people.

10. Malaysia Day is celebrated on
A. 15 September
B. 16 September
C. 17 September
D. 18 September
Ans. B
Explanation: Malaysia Day is celebrated on 16 September and is also known as 'Hari Malaysia'.

11. 16 September is celebrated as
A. Engineer's Day 
B. International Day of Peace and Non-Violence 
C. International Talk Like a Pirate Day 
D. World Ozone Day
Ans. D
Explanation: World Ozone Day is observed on 16 September annually. On this day in 1987, the Montreal Protocol was signed.

12. What is the theme of World Maritime Day 2020?
A. Empowering women
B. To promote women in maritime
C. Empowering women in the maritime community
D. Sustainable shipping for a sustainable planet
Ans. D
Explanation: World Maritime Day is observed annually on 24 September. The theme of 2020 is “Sustainable shipping for a sustainable planet".

13. 26 September is observed as
A. Day of Deaf
B. World Contraception Day
C. European Day of Languages
D. Rose Day 
Ans. B
Explanation: World Contraception Day is observed on 26 September annually.

14.  International Translation Day is celebrated on
A. 27 September
B. 28 September
C. 29 September
D. 30 September
Ans. D
Explanation: International Translation Day is observed on 30 September every year. This day provides an opportunity to pay tribute to the work of language professionals.

15. World Heart Day is celebrated on
A. 25 September
B. 27 September
C. 28 September
D. 29 September
Ans. D
Explanation: World Heart Day is observed annually on 29 September. This day informs people about heart disease and stroke which is the world's leading cause of death.
So, these are the National and International important Days in September 2020 which may also help in the preparation for several exams and also enhance your knowledge.

Important Days in September 2020

Important Days and Dates in 2020: National and International

 

Comment (0)

Post Comment

9 + 4 =
Post
Disclaimer: Comments will be moderated by Jagranjosh editorial team. Comments that are abusive, personal, incendiary or irrelevant will not be published. Please use a genuine email ID and provide your name, to avoid rejection.

    Related Categories