GK Quiz on Lord Jagannath Rath Yatra 2021

Test your knowledge on Lord Jagannath Rath Yatra 2021 by taking the quiz below.
Created On: Jul 12, 2021 12:17 IST
Modified On: Jul 12, 2021 12:20 IST
 GK Quiz on Lord Jagannath Rath Yatra 2020
GK Quiz on Lord Jagannath Rath Yatra 2020

Lord Jagannath Rath Yatra 2021: Lord Jagannath Rath Yatra is one of the famous festivals celebrated in  Puri, Odisha in India. The festival began today, i.e., 12 July 2021, and will continue for nine days. Like last year, this year too, the festival will be celebrated without devotees. 

1. The world-famous annual Jagannath Rath Yatra began on which date in 2021?
A. 21 June
B. 12 July
C. 23 June
D. 10 July
Ans. B
Explanation: The world-famous annual Jagannath Rath Yatra began on 12 July 2021. 

2. Rath Yatra festival is dedicated to......
A. Lord Krishna
B. Goddess Subhadra
C. Lord Balabhadra
D. All the above
Ans. D
Explanation: Jagannath Rath Yatra festival is dedicated to Lord Jagannath (Lord Krishna), his sister Goddess Subhadra and his elder brother Lord Balabhadra or Balaram.

3. What is the name of Lord Balabhadra's chariot?
A. Taladhwaja
B. Langaladhwaja
C. Both A and B
D. Neither A nor B
Ans. C
Explanation: The name of Lord Balabhadra's chariot is Taladhwaja or  Langaladhwaja.

4. The famous Lord Jagannath Rath Yatra is also known as.....
A. Chariot Festival
B. Car Festival
C. Both A and B
D. Neither A nor B
Ans. C
Explanation: Odisha is the Land of festivals known worldwide during the monsoons for the spectacular festival, Ratha Yatra, or the Car Festival or the Chariot festival.

5. What are the colours of Lord Jagannath's Chariot?
A. Red and Yellow
B. Green and Blue
C. Golden and Green
D. Red and Blue
Ans. A
Explanation: The largest rath soaring at forty-five feet is the red and yellow chariot of Lord Jagannath.

Lord Jagannath Rath Yatra 2021: Date, Wishes, WhatsApp Messages, and Delicacies

6. The three deities are taken from the Jagannath Temple to which temple?
A. Gundicha temple
B. Lord Ganesha Temple
C. Goddess Laxmi Temple
D. None of the above
Ans. A
Explanation: Devotees pull these large chariots of three deities three kilometres down the main avenue to the ‘Garden home’ of the deities, the house of their aunt, Gundicha, that is Gundicha temple.

7. The return journey of the three siblings from Gundicha temple is known as...
A. Bahuda Yatra
B. Bhadra Yatra
C. Sunabesha Yatra
D. None of the above
Ans. A
Explanation: The three siblings leave their Aunt’s house and embark on the ‘Bahuda Yatra’ (the return journey). 

8. The yatra ends with the ......, which marks the return of the deities into the Garbha-Griha.
A. Nira Bujen
B. Niladri Bije
C. Griha Yatra
D. None of the above
Ans. B
Explanation: The yatra ends with the Niladri Bije, which marks the return of the deities into the Garbha-Griha.

9. On which day the chariot construction for the three chariots of Lord Jagannath and his siblings start?
A. Chandan Jatra
B. Akshaya Tritiya
C. Rupakara Day
D. Nayagarh Tritiya
Ans. B
Explanation: On Akshaya Tritiya day the chariot construction for the three chariots of Lord Jagannath and his siblings start. The chariot construction work is carried out by seven groups of carpenters and artisans as per tradition and lineage.

10. The name of Lord Jagannath's chariot is...
A. Deva Dalan
B. Darpadalan
C. Nandighosha
D. Balahaka
Ans. C
Explanation: The Chariot of Lord Jagannath is called Nandighosha. It alone takes two months to construct. 

Jagannath Puri Rath Yatra 2021 begins: Know more about Chariot Festival, History, and Significance

Comment (1)

Post Comment

5 + 0 =
Post
Disclaimer: Comments will be moderated by Jagranjosh editorial team. Comments that are abusive, personal, incendiary or irrelevant will not be published. Please use a genuine email ID and provide your name, to avoid rejection.
  • NEELKAMALBOSEJul 10, 2021
    This is the best questions and answers
    Reply

Related Categories