GK Questions & Answers: Municipal Corporation & Municipalities

This GK Quiz on Municipalities and Municipal Corporation would help the candidates prepare for various exams like UPSC Civil Services, IBPS Bank PO, State Civil Services, Staff Selection Commission, SSC Exams etc. Take a look below.
Created On: Feb 15, 2022 17:10 IST
Modified On: Feb 15, 2022 17:11 IST
GK Quiz Indian Polity
GK Quiz Indian Polity

Recently, elections are taking place in the Chandigarh Municipal Corporation.  The topic becomes important for the upcoming Government exams thus. Take the following GK Quiz listed below and try to answer each question given here.  There are lots of differences between Municipal Corporation and Municipality. The quiz below would also help the candidates understand them. Check the questions below. 

1. Who is the head of a municipal corporation?

  1. Commissioner
  2. Mayor
  3. Chief Minister
  4. State Secretary

Ans. b

Explanation: Mayor is the head of the municipal corporation. The mayor is invariably the chairman of the municipal council and the council executive committee. 

2. Which of the following statements is true regarding a municipal corporation?

  1. A municipal corporation is a local form of government that administers urban areas with a population of more than 1 million
  2. Municipal corporation is a form of state government that administers urban areas with a population of more than 10 million
  3. Municipal corporation is a local government that administers urban and rural areas with a population of more than 1 million
  4. Municipal corporation is an urban form of government that administers rural+ urban areas with a population of more than 2 million

Ans. a

Explanation: A municipal corporation is a type of local government in India administering urban areas with a population of more than one million

RELATED STORIES:

Explained: Dam Safety Bill 2019- Provisions & Details

UPSC: How to Read NCERT Books for UPSC Civil Services Preparation? Expert Suggest To Continue Preparation Without Waiting for UPSC Prelims Result 2021

3. Which of the following is under the 12th schedule of the Constitution?

  1. Roads 
  2. Non-conventional energy sources
  3. Both a and b
  4. None of the above 

Ans. c

Explanation: The Twelfth Schedule contains 18 functional items which are placed under the ambit of Municipalities. These include bridges and roads, water supply, urban planning etc.

4. Which was the first municipal corporation of India?

  1. Calcutta
  2. Lucknow
  3. Madras
  4. Allahabad

Ans. c

Explanation: Madras was the first municipal corporation of India.

ALSO READ|

2300-Year-Old Buddhist Temple & Treasure Found In Pakistan: Significance of the Excavation Discussed

5. Which amendment established the Urban Local Government System?

  1. 71st
  2. 74th
  3. 99th
  4. 10th

Ans. b

Explanation: 74th Constitutional Amendment Act of 1992 constitutionalised the system of urban government.

6. Which British Governor-General passed a resolution on financial de-centralisation for the development of local self-government in 1870

  1. Lord Ripon
  2. Lord Curzon
  3. Lord Mayo
  4. None of the above 

Ans. c

Explanation: In 1870 Lord Mayo’s Resolution of 1870 on ‘financial decentralization’ envisaged development of local self-government institutions.

7. Which of the following can be included in the urban local government bodies?

  1. Pollution control board
  2. Township
  3. UDAs
  4. All of the above

Ans. d

Explanation: Pollution Control Boards, townships, port trust, town area committee, urban development authorities are included in Urban Local Government bodies.

8. Which of the following is true about Port Trust?

i) They need not be established in port areas

ii) A port trust is created by an Act of Parliament

  1. Only i
  2. Only ii
  3. Both i and ii
  4. None of the above 

Ans. b

Explanation: Port Trusts are established in port areas like Mumbai, Kolkata, Chennai etc. It  is created by an Act of Parliament and has both elected and nominated members.

9. Which of the following is true about the 74th amendment?

i) It has provisions from Articles 243-P to 243-ZG

ii) It also added a new Twelfth Schedule to the Constitution containing 18 functional items of municipalities

  1. Only i
  2. Only ii
  3. Both i and ii
  4. None of the above 

Ans. c

Explanation: As per the amendment the following happened:

A new Part 9-A to the Constitution of India entitled ‘The Municipalities’ giving constitutional status to municipalities.The provisions are from Articles 243-P to 243-ZG. The act also had a new Twelfth Schedule to the Constitution containing 18 functional items of municipalities.

10. Which of the following are true regarding Municipal Corporation and Municipality?

i) A Mayor is mostly elected for one year.

ii) Municipal Commissioner is indirectly elected by the elected members of the Municipal Corporation.

  1. Only i
  2. Only ii
  3. Both i and ii
  4. None of the above 

Ans. c

Explanation: As per the Municipal Corporation and Municipality Act in the Constitution, the mayor is mostly elected for one year and the Municipal Commissioner is indirectly elected by the elected members of the Municipal Corporation.

Also Read|

Atmanirbhar Hastshilpkar Scheme: Check Objective, Application Process, Eligibility & Benefits for North Eastern States

Take Free Online UPSC Prelims 2022 Mock Test

Start Now
Get the latest General Knowledge and Current Affairs from all over India and world for all competitive exams.
Comment (0)

Post Comment

0 + 8 =
Post
Disclaimer: Comments will be moderated by Jagranjosh editorial team. Comments that are abusive, personal, incendiary or irrelevant will not be published. Please use a genuine email ID and provide your name, to avoid rejection.

    Related Categories