Comment (0)

Post Comment

3 + 8 =
Post
Disclaimer: Comments will be moderated by Jagranjosh editorial team. Comments that are abusive, personal, incendiary or irrelevant will not be published. Please use a genuine email ID and provide your name, to avoid rejection.

    Teachers Day 2021 Quiz: 10 MCQs to test your knowledge

    Teachers Day 2021: It is observed on 5 September every year in India. It marks the role played by the teachers in society. Take the quiz below to test your knowledge on reason, the importance of Teachers Day, and above all about a great Teacher behind the celebration of the auspicious day.
    Created On: Sep 5, 2021 00:19 IST
    Modified On: Sep 5, 2021 00:19 IST
    GK Quiz on Teachers Day
    GK Quiz on Teachers Day

    Teachers Day 2021: The day is dedicated to all teachers and the role they play in shaping their students' lives. 5th September is celebrated as Teachers Day. The day also marks the birth anniversary of Dr. Sarvepalli Radhakrishnan and his mind's flex contribution to the field of education. He was one of the greatest philosophers and a well-known teacher. 

    Radhakrishnan said that "teachers should be the best minds in the country". Teachers are the cornerstones of our future and act as a foundation for creating responsible citizens and good human beings.

    Solve the following questions on Teachers Day listed below. 

    1. Since when is India celebrating Teachers' Day?
    A. 1962
    B. 1972
    C. 1965
    D. 1975
    Ans. A

    Explanation: Since 1962, India is celebrating Teachers' Day.

    2. How did Teachers Day originate?
    A. Birthday of Jawaharlal Nehru
    B. Birthday of Indira Gandhi
    C. Birthday of Dr. Sarvapalli Radhakrishnan
    D. None of the above
    Ans. C

    Explanation: Teachers' Day in India is celebrated on 5th September to commemorate the birth anniversary of Dr. Sarvepalli Radhakrishnan. He was a renowned scholar, recipient of Bharat Ratna, first Vice- President, and second President of independent India. 

    3. Which of the following statement is/are correct about Dr. Sarvepalli Radhakrishnan:
    A. He became the first Vice President of India and was elected to the constituent assembly of India.

    B.  In 1954, he was awarded Bharat Ratna.

    C. He had received the Peace Prize of the German Book Trade in 1961.

    D. All are correct

    Ans. D

    Explanation: Dr. Sarvepalli Radhakrishnan became the first Vice President of India and was elected to the constituent assembly of India. In 1954, he was awarded Bharat Ratna. He had received the Peace Prize of the German Book Trade in 1961.

    4. Who said that “Teaching is not a profession, a way of life”?
    A. Dr. Radhakrishnan
    B. Swami Vivekananda
    C. Gulzarilal Nanda
    D. Narendra Modi
    Ans. D
    Explanation: Prime Minister Narendra Modi said that "Teaching is not a profession, a way of life”.

    5. When did Dr. Radhakrishnan become the President of India?
    A. 1952
    B. 1962
    C. 1972
    D. 1982
    Ans. B

    Explanation: Dr. Radhakrishnan became President of India in 1962.


    6. University Education Commission was formed in which year?
    A. 1928
    B. 1935
    C. 1948
    D. 1950
    Ans. C

    Explanation: In 1948, University Education Commission was formed.

    7. In 1931 Dr. Sarvapalli Radhakrishnan became the Vice-Chancellor of which University?
    A. Mysore University
    B. Andhra University
    C. Karnataka University
    D. None of the above
    Ans. B

    Explanation: In 1931, Dr. Sarvapalli Radhakrishnan became the Vice-Chancellor of Andhra University. 

    8. On which date in India Teachers Day is celebrated?
    A. 14 November
    B. 5 October
    C. 5 September
    D. 5 October
    Ans. C

    Explanation: In India, Teachers Day is celebrated on 5 September.

    9. Guess who was the teacher of Lord Krishna?

    A. Dronacharya
    B. Sandipani Muni
    C. Rishi Visishtha
    D. Garga Muni
    Ans. B

    Explanation: Sandipani Muni was the teacher of Lord Krishna.

    10. In which subject Dr. Radhakrishnan had done his Post Graduation?
    A. Science
    B. Sociology
    C. History
    D. Philosophy
    Ans. D

    Explanation: Dr. Radhakrishnan had completed his Post Graduation in Philosophy subject.

    Read more about:

    Interesting Facts about Dr. Sarvepalli Radhakrishnan Teachers Day: Wishes, Messages, and Poems
    Important Days and Dates in September 2021 Why is Teachers Day celebrated on 5th September?

    Take Free Online UPSC Prelims 2021 Mock Test

    Start Now

    Related Categories