Static GK and Current Events Questions and Answers: 22nd April 2021

Jagran Josh brings you the Static GK and Current Events Questions and Answers to boost your knowledge and preparation for various competitive exams coming up in a few months.
Created On: Apr 22, 2021 09:47 IST
Modified On: Apr 22, 2021 12:59 IST
GKQuiz
GKQuiz

Take the Quiz based on Static GK and Current Events below. Go through each explanation to gain an insight on the topic. The questions would prove to be greatly helpful for various aspirants

  1. When is the Earth Day observed?
  1. April 22
  2. April 19
  3. April 5
  4. March 22

Ans. a

Explanation: Earth Day is observed on 22nd April every year. 

  1. What is the theme of Earth Day 2021?
  1. Restore Our Earth
  2. Restoring Earth
  3. End plastic Pollution
  4. Work for Restoration

Ans. a

Explanation: The theme of Earth Day 2021 is 'Restore Our Earth'.

  1. When was the first Earth Day observed?
  1. 1987
  2. 1970
  3. 1967
  4. 1956

Ans. b

Explanation: Earth Day commenced on April 22, 1970 and today more than 1 billion people in 192 countries of the world celebrate it.  All  about Earth Day and the reason of its celebration here 

  1. Choose the correct statement about Ramsar Convention from those listed below

i) Convention of Wetlands was established in 1971

ii) India signed the Ramsar Convention on 1 February 1982

  1. Only i
  2. Only ii
  3. Both i and ii
  4. None of the above 

Ans. c

Explanation: Ramsar Convention was established in 1971 and came into force in 1975, upon receipt by UNESCO. There are 171 contracting parties to the Ramsar Convention. India signed it on 1 February 1982. 

5. Which of the following is the Ramsar Wetland site of Uttarakhand?

  1. Sarsai Nawar Jheel
  2. Samaspur Bird Sanctuary
  3. Sandi Bird Sanctuary
  4. Asan Conservation Reserve

Ans. d

Explanation: Asan Conservation Reserve is the Ramsar site situated in Uttarakhand. Rest of the above are situated in Uttar Pradesh.

6. Which of the sites was the first Ramsar Sites in India?

  1. Vembanad Kol Wetland
  2. Wular Lake
  3. Keoladeo National Park
  4. Renuka Wetland

Ans. c

Explanation: Chilika Lake (Orissa) and Keoladeo National Park (Rajasthan) were recognized as the first Ramsar Sites of India.

7.  Which of the following statements is true about ROPAX Jetty 

i) It would be constructed at Kaninali and Talachua in odisha

ii) The road distance being covered in 6 hours would be covered in 3 hours through this project

  1. Only i
  2. Only ii
  3. Both i and ii
  4. None of the above 

Ans. a

Explanation: The project would include the construction of ROPAX Jetty at Kaninali and Talachua in Odisha including navigational aids and dredging. The project would reduce the travel time from 6 hours by road to 1 hour by waterway. Know all details by clicking here  

8. What is Neuralink?

  1. An organization
  2. A technology
  3. A device to be implanted in brain
  4. All of the above 

Ans. d

Explanation: Elon Musk's Neuralink is an organization that makes a gadget Neuralink which is based on the technology Neuralink. 

Know all about Neuralink here

9. What is the full form of CB-NAAT in CB-NAAT Covid 19 Test ?

  1. Cartridge-based Nucleic Acid Amplification Test
  2. Alternate Cartridge-based Nucleic Acid Amplification Test 
  3. Carrier Protein based Nucleic Acid Amplification Test
  4. Cardiac Bowel Nucleic Acid Amplification Test

Ans. a

Explanation: CB-NAAT stands for Cartridge-based Nucleic Acid Amplification Test. This test is quicker and the machines for the test are also easily available across the country.

10. Recently which state has announced to vaccinate those above 18 years of age for free from May 1, 2021?

  1. Kerala 
  2. Delhi
  3. Uttar Pradesh
  4. Maharashtra

Ans. c

Explanation: The Government of Uttar Pradesh has announced that those above the age of 18 years will be vaccinated for free from May 1, 2021. 

Read| Play daily quiz based on Current events and Static GK here

Comment ()

Related Categories

    Post Comment

    9 + 9 =
    Post

    Comments

    • DILIP KUMARApr 27, 2021
      GOOD
    • DILIP KUMARApr 27, 2021
      GK VERY GOOD QUESTION