Static GK and Current Events Questions and Answers: 30 April 2021

Jagran Josh has come up with a series of Static GK and Current Events Quiz. The aspirants of various government and competitive examinations can take the quiz below.
Created On: Apr 30, 2021 18:13 IST
Modified On: Apr 30, 2021 18:15 IST
Static GK and Current Events Questions and Answers: 30 April 2021
Static GK and Current Events Questions and Answers: 30 April 2021

With our  Static GK and Current Events Quiz, we at Jagran Josh aims to help aspirants of UPSC, SSC, RRB, Bank PO/Clerk, or any other government and competitive examinations. The aspirants are advised to take the quiz below and go through the explanations provided below each answer to gain an insight into the topic. 

1. According to the United Nations’ Global Forest Goals Report 2021, which of the following statements is/are correct?

1. It is estimated that world gross product fell by an estimated 4.3% in 2020.
2. An estimated 1.6 billion people, or 25% of the global population, rely on forests for their subsistence needs.
A. Only 1
B. Only 2
C. Both 1 and 2
D. Neither 1 nor 2
Ans. C
Explanation: According to the United Nations’ Global Forest Goals Report 2021, it is estimated that world gross product fell by an estimated 4.3% in 2020. Since the Great Depression, it is the sharpest contraction of global output. Also, an estimated 1.6 billion people, or 25% of the global population, rely on forests for their subsistence needs, livelihoods, employment, and income.

2. Which of the following is/are the key findings of the recently released Global Electric Vehicle Outlook, 2021?

1. In 2020, around 2 million new electric cars were registered.
2.  In the world, Korea has the largest number of hydrogen car distribution.
A. Only 1
B. Only 2
C. Both 1 and 2
D. Neither 1 nor 2
Ans. B
Explanation: Recently, the International Energy Agency released the Global Electric Vehicle Outlook. Key findings are: 3 million new electric cars were registered in 2020. Currently, around 10 million electric cars are on road. In the world, Korea has the largest number of hydrogen car distribution.

3. Which of the following are the top countries in Forest Cover?

1. Brazil
2. United States of America
3. Canada
A. 1 and 2
B. 1 and 3
C. 2 and 3
D. 1, 2 and 3
Ans. D
Explanation: Top Countries in Forest Cover are the Russian Federation, Brazil, Canada, the United States of America and China. Together they constitute more than 54% of the world’s forests.

4. What are Wolf-Rayet stars?

1. They are highly luminous objects a thousand times that of the Sun.
2. Previously, they were known as W-type stars.
A. Only 1
B. Only 2
C. Both 1 and 2
D. Neither 1 nor 2
Ans. C
Explanation: A rare supernova explosion to Wolf-Rayet stars was traced by the Indian astronomers. Rare Wolf-Rayet stars are highly luminous objects a thousand times that of the Sun. Previously, they were known as W-type stars.

5. From which article of the Indian Constitution, Parliamentary Committees draw their authority on privileges of Parliament members?

A. Article 100
B. Article 102
C. Article 105
D. None of the above
Ans. C
Explanation: Parliamentary committees draw their authority from Article 105 on the privileges of Parliament members.

Static GK and Current Events Questions and Answers: 29 April 2021

6. Which of the following statements is/are correct about Aditya-L1 mission?

1. It is India’s first solar mission.
2. It will have five payloads or instruments on board.
A. Only 1
B. Only 2
C. Both 1 and 2
D. Neither 1 nor 2
Ans. A
Explanation: Aditya- L1 mission is India’s first solar mission. It will be launched using the Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) in XL and will have seven payloads (instruments) on board.

7. On which Ocean floor, a Deep-sea mining robot, Patania II got stranded?

A. Pacific Ocean
B. Indian Ocean
C. Atlantic Ocean
D. Southern Ocean
Ans. A
Explanation: A Deep-sea mining robot, Patania II got stranded on the Pacific Ocean floor. 

8. Against novel coronavirus, which country has released the world's first animal vaccine?

A. USA
B. China
C. Russia
D. Israel
Ans. C
Explanation: Russia has released the world’s first animal vaccine against the novel coronavirus.

9. World's Biggest Solar Company, Longi Green Energy belongs to which country?

A. Russia
B. Japan
C. China
D. USA
Ans. C
Explanation: World's Biggest Solar Company, Longi Green Energy belongs to China.

10. What is Pedogenesis?

A. A process in which mountains are formed.
B. A process in which soils are formed.
C. A process in which gases are formed.
D. A process in which Oceans are formed.
Ans. B
Explanation: Pedogenesis is a process in which soils are formed. Pedo means soil and Genesis means birth or origin.

Play daily Quiz based on static events and current events here

 

Comment ()

Related Categories

    Post Comment

    8 + 1 =
    Post

    Comments